Sterk in kinderopvang Ons pedagogisch beleid Algemene informatie & extra's extra zorg nodig ? PEUTER OPVANG KINDERDAGVERBLIJVEN BUITENSCHOOLSE OPVANG VOOR SCHOOLSE OPVANG IS ER PLAATS ? vraag OFFERTE aan vraag RICHTPRIJS aan Online regelen VACATURES foto's Klant aan het woord... FAQ

Pepernoten

Nog zo'n echte sinterklaas topper maar de betere versie!
(voor ongeveer 600 gram deeg)

benodigsheden

  • Ingrediënten:
  • 125 gram echte boter
  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram bloem
  • 15 gram koek- & speculaaskruiden (AH)
  • 10 gram bakpoeder
  • 25 cc water
  • 1 theelepel citroensap
  • snufje zout

Bereiding:

De boter, suiker, citroensap en het zout door elkaar mengen.
Bloem,speculaaskruiden, bakpoeder en het water toevoegen en weer door elkaar kneden (het gaat het beste met je handen!). Maak van het deeg een stevige bol. Leg het even 2 uur in de koelkast, zodat de boter in het deeg weer wat harder wordt, waardoor het deeg weer wat steviger wordt.
Maak van het deeg kleine balletjes.

Bakken:

Smeer een bakblik in met boter (of gebruik bakpapier), leg de bolletjes van het deeg op een bakblik, schuif ze in een matig verwarmde oven (160 graden C) en bak ze in circa 15 minuten lichtbruin en gaar, dan krijg je knapperige pepernoten.
Voor wat zachtere pepernoten de baktijd verkorten tot ongeveer 12 minuten!

Of volgens de bakker:
Het deeg komt eerst omhoog, dan zakt het iets in en dan moet je met je vingers voelen of het veert, dan zijn ze goed!